ФОТОГАЛЕРИЈА

ТРУДОВИ НАСТАНИ СОРАБОТНИЦИ АРХИВА
 

 

Петар Темелковски

Актер во Драмскиот Театар во Скопје

 

Роден на 25.11.1946 година, во Богомила, Р. Македонија.

 Улоги:

-         Цар Едип во Цар Едип од Софокле

-         Филип II во Филип II преработена од научните трудови на Урлих Вилкен и Џорџ Елис

-         Исидор Солунски во Еригон од Јордан Плевнеш

-         Одисеј во Филоктет од Љубиша Георгиевски

-         Дон Жуан во Дон Жуан од Молиер

-         Тригорин во Галеб од Чехов

-         Беранже во Носорог од Јонеско

-         Јане Сандански во Македонска Голгота од Видое Подгорец

-         Поцо во Чекајќи го Годо од Семјуел Бекет

-         Сер во Гардеробер од Роналд Харвуд

-         Џемс Тајрон во Долго патување во ноќта од Јуџин О’Нил

-         Агамемнон во Ифигенија од Авлида од Еврипид

-         Дуко во филмот Најдолгиот пат од Петре М. Андреевски

како и многу други.

 

Награди: 

-         Стеријна награда на Стеријно Позорје во Нови Сад

-         Златен ловор венец на Мес во Сараево

-         Златна арена за најдобар дебитант во Пула

-         На Државниот театарски фестивал во Прилеп „Војдан Чернодрински“ (две)

-         Награда за најдобар актер на фестивалот „Ристо Шишков“ во Струмица

-         Ноемвриска награда за град Скопје

-         Голем златен медал за афирмација на македонското национално величие од организацијата „Обединети Македонци“ Торонто, Канада

и многу други.

 

 

 

 

 

Здружение на Антички Македонци - Богданци